Despre meditatie

ianuarie 19, 2018

Putine sunt lucrurile care m-au ajutat sa fiu organizata mai mult decat meditatia.
Suna ironic, pentru ca practic, e timp pus deoparte ca sa nu faci nimic. Stai si te uiti in gol. Sau cu ochii inchisi. Cel putin asa pare.

Insa, de fiecare data cand am reusit sa meditez sustinut (adica mai multe zile la rand) si chiar sa imi fac un obicei din asta, am vazut beneficii.

De exemplu:

  • Am fost mai putin obosita chiar daca dormisem putin.
    De fapt, de obicei asta a fost boost-ul de care am avut nevoie in repetate randuri, ca sa ma reapuc de meditat. Am o minte anxioasa si neobosita si  imi fac prea usor griji, asa ca imi e usor sa (re)devin insomniaca.
    In plus, se pare ca jumatate de ora de meditatie echivaleaza cu o ora de somn (who wouldn’t want that?)
  • Am fost mai calma si mai pozitiva, chiar daca inainte aveam o stare proasta (recititi cele de mai sus)
  • Mi-au venit idei imediat dupa aceea. Pentru ca mintea clara e mai productiva, de multe ori dupa ce am meditat am gasit solutii simple la probleme care inainte ma framantau.
  • M-am simtit eu mai bine cu mine. Uneori atunci cand meditez, se intampla ceea ce budistii numesc „the mind like the open sky” sau un fel de vastitate deschisa si calma, pe care imi e tare bine sa o locuiesc.

Boon. Si atunci, cum meditam?

In primul rand, ideile de mai jos sunt adaptari ale unei amatoare care mediteaza on and off de mai multi ani si care e o cvasi-lenesa cu mare nevoie de confort. Adica, I don’t do it by the book. Sunt oameni care se pricep la asta muuult mai bine decat mine, am tot respectul pentru ei.

Ei zic ca e bine sa o faci dimineata, imediat dupa ce te trezesti, pentru ca imprima o senzatie de calm intregii zile. Eu una, sunt in priza de obicei cand ma dau jos din pat, asa ca singurele dati cand am meditat dimineata au fost cele in care m-am trezit la 4 si n-am mai putut sa dorm (insomniaca, remember?)

Deci, ori dimineata la trezire, ori seara, inainte de culcare (ideal, fara sa adormim,  pentru ca meditatia nu ar trebui sa fie un sedativ).

Putem sta ori pe un scaun, ori in pozitia lotus (da, si mie imi amortesc picioarele, se pare ca trebuie sa fii ori guru care face asta zilnic de 10 ani, ori sa ai niste tendoane foarte elastice…), ori intinsi (dar fara sa adormim, ceea ce devine cam greu). Eu de obicei stau intr-o pozitie confortabila, asezata si cu spatele drept. Il sprijin, pentru ca se intampla des sa ma doara, si mi se pare mai important sa meditez decat sa ma gandesc la vertebrele mele.

Apoi, mediul trebuie sa fie linistit, normal luminat si oarecum racoros. Cu ochii intredeschisi sau inchisi.

Ei (budistii adica) zic ca cel mai bine e sa ii dai mintii un element pe care sa se concentreze. Acesta poate sa fie un obiect extern, o numaratoare sau mintea insasi (adica sa observi ca gandesti, sa realizezi asta si totusi sa ramai in afara gandurilor; ceea ce mi se pare cel mai greu si e the ultimate job of meditating – si de fapt, elementul care mai tarziu ne ajuta sa fim self-aware si sa putem iesi din crize emotionale).

Si cat timp? Pai, cat poti, dar e mai bine sa meditezi regulat cate 5-10 minute zilnic, decat o data pe saptamana o ora intreaga.

Eu folosesc o aplicatie pe care nu o pot lauda indeajuns, se numeste Headspace, si vine cu niste meditatii tematice (poti medita pe fericire, pe acceptare, pe eliminarea anxietatii etc), vine cu variante scurte (de 2 minute) sau variante avansate super lungi si neghidate…you name it. O folosesc de cativa ani si pentru mine e elementul care ma ajuta sa „ma tin” de fiecare data cand ma reapuc 🙂

Am mai citit si cateva carti si am urmarit TED talks, iar cele mai faine resurse sunt aici:
Andy Puddicombe (fondatorul Headspace): https://www.youtube.com/watch?v=qzR62JJCMBQ
Matthieu Ricard (calugar budist care a si demonstrat stiintific impactul meditatiei asupra creierului) – a scris si o carte „The Art of Meditation”
si a povestit scurt despre asta aici: https://www.youtube.com/watch?v=LNFROp9uqAs
Despre meditatie de pe canalul Headspace: https://www.youtube.com/watch?v=t_yXe_6mYTA

Haideti, vine weekendul. Poate reusim macar 3 zile la rand sa legam cate 10 minute de meditatie 🙂